Din online platform er beskyttet mod efterligning og kopiering på den måde, at andre ikke må udnytte din investering i platformen eller din markedsposition i strid med god markedsføringsskik.
Det kan fx være i strid med god markedsføringsskik at høste data fra en platform (også kaldet tekst- og datamining), hvis de data benyttes på en lignende platform i konkurrence med den oprindelige platform. Definitionen af, hvad der er god markedsføringsskik udvikler sig i takt med markederne, teknologien og samfundet i øvrigt.
Ophavsret til værker - ikke andet
Indholdet på din platform kan også være beskyttet mod kopiering, hvis du har ophavsret til indholdet, fx billeder eller tekst.
Du kan dog kun få ophavsret til noget, hvis det betragtes som et litterært eller kunstnerisk værk. For at noget kan betragtes som et litterært eller kunstnerisk værk, skal det være originalt. Det betyder, at det skal være skabt ved ophavsmandens personlige, skabende indsats. Heri ligger, at værket skal have en vis form for selvstændighed og særpræg og være skabt ved en eller anden form for kreativitet.
Kildekoden til computerspil og styresystemer betragtes som litterære værker.
Man kan ikke opnå ophavsret til idéer eller koncepter – kun den konkrete udformning af idéen. Man kan heller ikke opnå ophavsret til enkeltstående, faktiske oplysninger og enkelte data, fx prisen på en vare eller telefonnummeret på en abonnent – enkelte, faktiske data er ikke ”originale” i ophavsretslovens forstand.
Selvom du har ophavsret til et computerspil eller et styresystem, må andre gerne udforme et andet computerspil eller styresystem ud fra samme idé, fordi man ikke kan få ophavsret til selve idéen til computerspillet og de algoritmer, der ligger bag.
Man opnår ophavsret til et værk i det øjeblik, man skaber værket.
Der er ingen krav om ansøgning, stempel, registrering eller betaling, ligesom man heller ikke udsteder officielle beviser for beskyttelse.
Copyrightmærket (©-mærket) har ingen juridisk betydning i Danmark. Man har med altså den samme beskyttelse, uanset om man anvender mærket eller ej.
Når du høster data fra internettet, skal du være opmærksom på, om du kopierer værker (fx tekst eller billeder), som andre har ophavsret til, fordi kopieringen af data kan være en krænkelse af ophavsmandens rettigheder.
Høst af data uden tilladelse
Det kan være lovligt at høste data uden tilladelse fra ophavsmanden. Det er fx tilfældet, hvis man laver en midlertidig kopi (fx i en computers arbejdshukommelse), der er nødvendig for at gennemføre en teknisk proces – eller hvis man kopierer data til privat brug.