Den, som fremstiller en database, et katalog, en tabel eller lignende, ejer databasen m.v., hvis databasen består af en sammenstilling af et større antal oplysninger eller hvis fremstillingen af databasen har krævet en væsentlig investering. En væsentlig investering er ikke kun et spørgsmål om økonomi, men kan også være et udtryk for tidsforbrug, indsats eller energi.
Databaser beskyttet mod kopiering
Det betyder, at andre ikke må kopiere databasen – hverken som helhed eller en væsentlig del af databasen. Det betyder også, at andre ikke må kopiere uvæsentlige dele af indholdet (gentagne gange og systematisk) for at udnytte en væsentlig del af databasens indhold. Man må med andre ord ikke systematisk kopiere mindre dele af databasen, så man til sidst har genoprettet hele eller en væsentlig del af databasen.
Beskyttelsen mod kopiering gælder både elektroniske og skriftlige eller papirbaserede databaser – og uanset om databasen er en sammenstilling af oplysninger, billeder, fotografier eller noget helt fjerde.
Indholdet af dine databaser kan også være beskyttet mod kopiering, hvis du har ophavsret til indholdet, fx billeder eller tekst.
Ophavsret til indholdet i databasen
Du kan dog kun få ophavsret til indholdet i din database, hvis det betragtes som et litterært eller kunstnerisk værk. For at noget kan betragtes som et litterært eller kunstnerisk værk, skal det være originalt. Det betyder, at det skal være skabt ved ophavsmandens personlige, skabende indsats. Heri ligger, at værket skal have en vis form for selvstændighed og særpræg og være skabt ved en eller anden form for kreativitet.
De enkelte oplysninger – prisen på en vare, telefonnummeret på en abonnent, bibliografiske data osv. – er ikke beskyttet mod kopiering. Andre må altså gerne benytte enkeltstående, faktiske oplysninger.
Andre må også gerne foretage en selvstændig sammenstilling af de samme oplysninger – og lave deres egen, lignende database, fx ved hjælp af de samme kilder.