EU-Domstolen har i flere sager slået fast, at det er lovligt at linke til materiale, der er lagt lovligt ud på nettet af ejeren fx avisartikler (se "love og regler" nedenfor). Det gælder, uanset hvilken slags linking der er tale om, dvs. uanset om der er tale om såkaldt referencelinking, deep linking eller embedded linking.
Det er derimod ulovligt at linke til materiale, der er lagt ud på nettet uden tilladelse fra ejeren (rettighedshaveren). Det er også ulovligt, hvis et link omgår kopispærringer eller lignende og giver adgang, som ellers ikke var mulig.
Den slags linking er dog ikke ulovlig, hvis du ikke med rimelighed kunne vide, at linket førte til noget ulovligt. I den vurdering indgår bl.a. om du linker for vindings skyld eller ej.
For at være på den sikre side, bør man derfor altid sikre sig tilladelse fra ejeren, inden man benytter dennes data.
Det kan være ulovligt at linke til materiale, der er ligger på internettet uden ejerens tilladelse. Du bør derfor kontakte ejeren, inden du bruger dataene, hvis du er i tvivl, om ejeren selv har lagt sine data på internettet, eller om det ligger der uden ejerens tilladelse.
Hvis du er i tvivl, om ejeren har begrænset andres brug af dataene, bør du også kontakte ejeren. Det kan fx være, at ejeren ikke ønsker, at dataene benyttes i bestemte sammenhænge.
Du kan læse mere om ophavsret hos Kulturministeriet.